Top

Tips voor veilig gebuik van medicijnen

Tips voor veilig gebuik van medicijnen

Wij zijn reeds lang gewend aan het gebruik van allerlei medicamenten, van pijnstillers tot vitaminen. Het is de bedoeling dat deze medicijnen onze gezondheid ten goede komen. Hier schuilt dan ook het gevaar; het gebruik van vrijwel elke medicament vereist, dat je het op de correcte manier, in de juiste hoeveelheid doet. Incorrect gebruik kan heel wat nare gevolgen hebben voor je gezondheid en in de ergste gevallen zelfs leiden tot de dood. Om dit te voorkomen, hebben we enkele tips voor veilig gebruik van medicijnen, op een rijtje gezet.

Laat medicamenten altijd in de originele verpakking

Heel wat mensen hebben de gewoonte om bepaalde medicijnen voor het gemak, in een andere, dan de originele container te plaatsen. Dit is om heel wat redenen, niet aangeraden. Ten eerste worden medicijnen met het oog op de houdbaarheid in een bepaalde verpakking gedaan. Van verpakking veranderen kan de houdbaarheid en kwaliteit van de medicamenten aantasten. Ten tweede kan een oude verpakking anderen het idee geven, dat het om dezelfde oude medicijnen gaat. Dit kan gevaarlijk zijn voor zo iemand, vooral als die persoon bijvoorbeeld teveel inneemt dan toegestaan is of allergisch is voor het medicament. Laat medicamenten daarom altijd in hun originele verpakking staan. Indien je voor het gemak, een andere verpakking wenst, kun je dit met de apotheker bespreken, zodat dit op de juiste manier geschiedt.

Houd medicijnen buiten het het bereik van kinderen

Jaarlijks worden heel wat mensen, waaronder ook peuters en kleuters, in het ziekenhuis opgenomen vanwege incidentele vergiftiging/overdosis. Kinderen hebben vaak geen idee van het gevaar van medicamenten, voor hen zien ze eruit als snoepgoed. Ze zullen er daarom, onbewust naar willen grijpen. Zorg ervoor dat je medicijnen buiten het zicht en bereik van kinderen houdt; bij voorkeur in een, voor kinderen, moeilijk te bereiken, gesloten kastje.

medicijnen

Houd je aan de aanwijzingen

Bij het voorschrijven van medicamenten, geven de meeste artsen een korte uitleg omtrent de werking en het gebruik. Indien je het op dat moment niet allemaal begrepen hebt, kun je het de apotheker alsnog vragen. Doe dit vooral wanneer je twijfels hebt en/of wanneer het om een nieuw medicament gaat. Houd je ten alle tijde aan de aanwijzingen voor gebruik, vooral als het gaat om een kuur als antibiotica. Alle medicamenten dienen tevens vergezeld te zijn van een bijsluiter; vraag, bij ontbreken ernaar, zodat je ook thuis, de aanwijzingen en andere informatie, tot je beschikking hebt.

Tot slot

Medicamenten worden ingezet om de gezondheid van de mens te waarborgen. Houd er echter rekening mee, dat incorrect gebruik, juist het tegenovergesteld effect kan hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je medicijnen in hun oorspronkelijk verpakking laat, de aanwijzingen opvolgt en medicamenten buiten het bereik van kinderen houdt.

No Comments

Post a Comment