Top

Gebruik Temazepam met mate

Gebruik Temazepam met mate

Temazepam is een bekend medicijn dat door artsen wordt voorgeschreven voor verschillende ziektebeelden. Zo brengt het onder andere mensen met angststoornissen en psychoses tot rust. Het is namelijk een benzodiazepine, die bepaalde stoffen bevat die invloed hebben op de hersenstructuur. Temazepam heeft over het algemeen dan ook een positieve uitwerking op de geestelijke gesteldheid van een onrustig persoon. Toch brengt het medicijn ook bijwerkingen met zich mee. Wat zijn de bijwerkingen van Temazepam?

Gebruik Temazepam met mate

Temazepam is een effectief medicijn wanneer je het met mate gebruikt. Meestal schrijft de huisarts het voor een korte periode voor. Over het algemeen dien je een kuur van ongeveer twee weken te volgen. In deze periode slik je Temazepam bijvoorbeeld in de vorm van een tablet, capsule of zetpil. Na deze periode is het verstandig om rustig af te bouwen. Ook deze periode neemt ongeveer twee weken in beslag.

Verslavend kalmeringsmiddel
Geen enkel mens is immuun voor verslaving. In periodes van geestelijke en lichamelijke zwakte ligt de afhankelijkheid van een bepaald medicijn altijd op de loer. Medicatie zoals Temazepam onderdrukt bijvoorbeeld angsten, waardoor men zich eindelijk weer kalm voelt. Als een verslaafde wil je dit gevoel niet kwijt. Zodoende is het erg moeilijk om het gebruik van dit medicijn weer af te bouwen. Besef echter dat Temazepam een tijdelijke oplossing is voor je geestelijke problemen. Wanneer je daadwerkelijk aan jezelf wilt werken, is een bezoek aan de psycholoog of psychiater aan te raden.

Verslaving aan benzodiazepinen: schokkende cijfers
Temazepam hoort bij de benzodiazepinen. Cijfers tonen aan dat deze slaap- en kalmeringsmiddelen zijn verslavend zijn. Van de 1,2 miljoen gebruikers van medicatie zoals Temazepam is er maar liefst 700.000 verslaafd. Ter vergelijking: dat is 2 keer zoveel als het aantal verslaafden aan alcohol en drugs. Het is dan ook verstandig om het advies van je huisarts goed op te volgen. Stop op tijd, en voorkom dat je bij de groep van 700.000 verslaafden gaat horen. Ook kun je het medicijn beter niet gebruiken wanneer je een voorgeschiedenis hebt met een alcohol- of drugsverslaving. In dat geval ben je namelijk nog gevoeliger voor verslaving.

Te lang voorgeschreven
Het probleem van benzodiazepinen als Temazepam is niet eens dat mensen niet goed luisteren naar de huisarts. Soms wordt het medicijn na enkele weken automatisch verlengd. In bepaalde uitzonderingsgevallen is het namelijk mogelijk om Temazepam langer te gebruiken. Het komt echter vaak voor dat de assistente van de huisarts het slaap- en kalmeringsmiddel te vaak verlengd. Daardoor kan het gebeuren dat het middel zich op een gegeven moment ontwikkelt tot een ‘gewoonte’ en verslaving.

Afvlakken van emoties
Het gevolg van een Temazepam verslaving is dat je er steeds meer van nodig hebt. De afhankelijkheid neemt dan ook steeds meer toe. Hoe vaker je het gebruikt, hoe minder effectief het medicijn wordt. Daarnaast vlakt Temazepam de emoties af. Voor een korte periode is dit prima, omdat daarmee ook je angsten afnemen. Het brengt bijvoorbeeld personen met een psychose tot rust. Voor een langere periode is het echter geen goed idee. Een persoon die te lang Temazepam gebruikt voelt zich op een gegeven moment vlak en emotieloos. Er is bijvoorbeeld geen sprake meer van echte vreugde of verdriet.

Vergeetachtigheid
Een van de effecten van Temazepam is dat het werkt als slaapmiddel. Zodoende schrijft de arts het middel ook voor bij slaapproblemen. Door vlak voor het slapen gaan een pilletje te nemen val je binnen een halfuur als een blok in de slaap. Daarbij dien je echter wel op tijd naar bed te gaan. Temazepam werkt namelijk het beste wanneer je 7 tot 8 uur op een oor ligt. Een van de bijwerkingen van Temazepam 20 mg is namelijk dat er bij te weinig slaap soms geheugenverlies optreedt. Zelfs bij een normale dosis van het slaapmiddel kun je de volgende dag ontzettend vergeetachtig zijn.

Tegengestelde reactie
Een van de aparte bijwerkingen van Temazepam is dat het soms juist een tegengestelde reactie oproept. In plaats van dat het middel kalmerend werkt, komt het helaas ook voor dat mensen last krijgen van onrustige gevoelens en woedeaanvallen. Ze zijn prikkelbaar, en reageren agressiever dan normaal. Het middel lijkt in dergelijke situaties dus weinig effectief. Andere bijwerkingen zijn nachtmerries, waanbeelden en helaas ook nieuwe psychoses. Voor ieder persoon is de werking van Temazepam anders. Het is zodoende altijd afwachten hoe iemand op het middel reageert. Over het algemeen hebben oudere mensen en kinderen vaker last van deze vervelende bijwerkingen.

Overzicht van bijwerkingen
Temazepam lokt uiteraard niet alleen negatieve bijwerkingen uit. Het slaap- en kalmeringsmiddel is zo populair omdat het over het algemeen juist heel goed werkt. Maar zoals met elk medicijn zul je er simpelweg voorzichtig mee om moeten gaan. Bovendien is het verstandig om altijd de bijsluiter goed te lezen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar niet iedereen heeft er zin in of tijd voor. Toch ben je met het lezen van de bijsluiter goed voorbereid op eventuele bijwerkingen van Temazepam. De volgende bijwerkingen kunnen na het gebruik van Temazepam optreden:

 • Een suf en slaperig gevoel
 • Minder coördinatievermogen. Een verhoogde kans om te vallen is een van de bijwerkingen van Temazepam. Je hebt namelijk veel minder coördinatie
 • Verstoord concentratievermogen. Je kunt je minder goed concentreren en oriënteren. Omdat je misschien ook last hebt van een verminderde coördinatie wordt het afgeraden om auto te rijden en zware werkzaamheden te verrichten
 • Slappe spieren
 • Geheugenproblemen
 • Een hongerig gevoel
1 Comment
 • Jácob Honing
  november 2, 2017 at 2:11 am

  K.k.is goed bij panik toestanden

Post a Comment